Hoc est corpus är en magiföreställning för mellanstadiet om att bege sig in i en ny värld, om en kropp som bedrar och om ritualer på gränsen till det ockulta. Hoc est corpus betyder ”detta är kroppen” och är inledningen till nattvarden på latin och i folkmun blev trollformeln ”hokus pokus”.

Magikern omkullkastar våra antaganden om hur världen fungerar, vi tror inte våra ögon. Detta tvivel är magins kraft. Men samma tvivel är också publikens belöning, en påminnelse om att njuta av kaoset och effekten av tillfällig skepsis. Trots skenbara föreningar med mörka krafter, förkroppsligar magikern en djupt optimistisk tro på det mänskliga intellektets makt. Förmågan att luras utmärks av självständighet och innovation. Magikern berättar för oss att den verkliga faran inte är förenad med djävulen eller att böja naturens lagar – den verkliga faran är att tro att vi alla redan vet allt som finns att veta.

Föreställningen är dels en resa genom magins historia som börjar med shamanism och häxkonst, vidare till ockulta och religiösa ritualer, via medeltidens gyckel och alkemi, renässansens upptäckter och vetenskap, sedan in i framtidens artificiella och utomkroppsliga upplevelser. Men det är också en historia om att växa upp, upptäcka världen, sig själv och bli en självständig tänkande människa.

Av och med Axel Adlercreutz
Koreograf Gunnlaugur Egilsson
Kompositör Joel Danell / Musette
Kostymdesign Maria Peterson
Kontakt corpus@kompanigiraff.se

Fakta
Målgrupp: 9 – 12 år (mellanstadiet) / familj
På turné: 1 magiker 1 tekniker
Längd: 40 minuter
Scen: Black box. Optimalt 10 x 8 meter
Publikantal: 200 – 500 st
Höjd: 3,5 meter
Mörkläggning: Ja
Bygg/rivtid: 4 timmar / 2 timmar
Pris: 16.000 SEK
2:a fstn 8.000 kr/samma dag och plats
Vid turné tillkommer traktamente
och boende för två personer
Transportkostnader 70 kr/milen
Föreställningen är berättigad till scenkonststöd via
DIS – Dans i Stockholms stad och län
Skapande skola
En visuell och kreativ upplevelse som även ska kunna fortsätta med en diskussion kring vad publiken har sett. En workshop som passar för Skapande Skola i vilken eleverna själva får lära sig trolleritrick, kroppsillusioner, mimkoreografier och visuella experiment med speglar. Målet är att korsbefrukta illusionskonst med dans och cirkus och därmed ge plats för helt nya uttryck.

Premiär 30 December 2017 kl 19 på Dieselverkstaden i Nacka.

Med stöd från Stockholms Stad och Kulturrådet.